Sådan bruger du mikro-influenter i dit kommunikationsarbejde

En ny tendens er under opsejling på det danske mediemarked. Læs her, hvordan du bruger mikro-influenter i dit daglige presse- og kommunikationsarbejde – og se ti eksempler på mikro-influenter.

Influencer marketing er efterhånden blevet et velkendt begreb i marketingssammenhænge. Det er et felt, der er i rivende udvikling for tiden, hvor især mikro-influenterne stormer frem.

Hos VOCAST har vi taget en snak med Josephine Staunsbjerg, CEO for JOST Communication og vinder af Kforums Specialepris 2018, om, hvordan man som virksomhed kan indtænke mikro-influenter i det daglige pressearbejde.

Mennesker vil høre om mennesker

Definitionen på en mikro-influent kan variere en del, men som udgangspunkt siges det at være en indflydelsesrig person, som har mellem 500-10.000 følgere. Josephine Staunsbjerg peger på, at der gennem de få følgere bliver skabt en personlig relation. 

– Undersøgelser viser, at følelsen af en personlig relation mellem influent og følger knækker, når en influent har mere end 50.000 følgere. Fordelene ved at anvende en mikro-influent i stedet for er, at man får personliggjort sit brand og sit budskab. Mennesker vil gerne høre om mennesker – det er noget, som går igen på alle platforme.

Hun peger samtidig på, at mikro-influenterne kan noget, som de traditionelle influenter ikke nødvendigvis kan. Hvor de større influenter er gode til at skabe opmærksomhed ved lancering af produkter, er mikro-influenterne gode til at skabe troværdighed om et budskab.

– Man ved, at det rykker noget, når man får en anbefaling fra én, man stoler på, og det er dét, som mikro-influenter kan  – at skabe troværdighed og autenticitet omkring et budskab. Influenten er blevet en slags ven, som vi stoler på.

Josephine Staunsbjerg

Josephine Staunsbjerg er uddannet cand.comm. fra RUC med speciale i strategisk kommunikation og digitale medier. Hun vandt Kforums Specialepris 2018 for sit speciale om influencer marketing i relation til autenticitet. Udover det er Josephine Staunsbjerg CEO og stifter af JOST Communication, som hjælper virksomheder med sociale medier, content creation og undervisning i de to områder.

                       Foto: Rune Lundø

Josephine Staunsbjerg understreger også, at der skabes troværdighed, når en influent ikke på samme måde er økonomisk afhængig af samarbejder med virksomheder. Med andre ord har mikro-influenten råd til at værne om sit image.

– Mit speciale viste, at mikro-influenter bekymrer sig en smule mere om deres eget ry, end de større influenter gør. Det skal altså give mening for dem, før de går ind i noget.

Tre gode råd: Data, match og tillid

Ønsker man som virksomhed at inddrage mikro-influenter i sit kommunikationsarbejde, skal det være klart fra start, hvad man ønsker fra samarbejdet. Er det eksponering, salg eller noget helt tredje? 

– Man skal være klar over, hvad man vil have ud af et samarbejde med en mikro-influent. For mange corporate virksomheder vil det nok være eksponering, man ønsker at opnå.

Råd nr. 1: Data

Josephine Staunsbjerg understreger vigtigheden i at undersøge sine influenter, før man laver et samarbejde med dem. Hun peger på, at man skal indhente et datagrundlag, så man ved, hvor meget interaktion influenten har med sine følgere, og man kender til demografien på profilen. På den måde kan man sikre sig, at influenten rammer den målgruppe, man ønsker at aktivere.

Råd nr. 2: Match

En anden vigtig faktor handler om det rigtige match mellem virksomhed og influent. En mikro-influent vil ofte have et afgrænset og meget specifikt interesseområde, hvilket skal stemme overens med det budskab, som virksomheden ønsker at kommunikere.

– Det er vigtigt at finde det rigtige match i en influent. Man kan kigge på, hvad de ellers har lavet af samarbejder, før man begynder at arbejde med dem. Hvis matchet ikke er der, kan samarbejdet gå skævt både for virksomheden og for influenten. Så er det, at troværdigheden daler, siger Josephine Staunsbjerg. 

Råd nr. 3: Tillid

Josephine Staunsbjerg forklarer, at mikro-influenter er et godt redskab, hvis man ønsker at tilføje en kreativ vinkel til sin kommunikationskampagne. Hun råder derfor til, at man skal give plads til, at influenten selv kan skabe sit content. Med andre ord handler det om tillid.  

– Fortæl influenten om det overordnede budskab, og lad det så være op til influenten selv, hvordan de bruger det. Det er tit, de kommer på noget, man ikke selv havde tænkt på. Nogle gange kan det virke stærkere, hvis influenten selv skaber indholdet inden for de aftalte rammer.

I forlængelse heraf understreger Josephine Staunsbjerg, at influenterne er eksperter på deres egne områder. Det er noget, man med fordel bør udnytte.  

– Influenterne kender deres målgruppe meget bedre end os andre. De ved ret specifikt, hvad der virker, og hvad deres følgere vil have. Brug deres ekspertise – det er jo noget af det, du betaler dem for.

Fremtidens mediebillede

Selvom mediebilledet gennemgår store forandringer, er der stadig nogle ting, som ikke ændrer sig foreløbigt. Ifølge Josephine Staunsbjerg vil der fortsat være plads til forskellige influenter.  

– Jeg tror ikke, at de store influenter kommer til at dø ud. Noget af det jeg anbefaler er, at man mikser både de store og de små, så man opnår en større eksponering samtidig med, at man får noget nærvær, troværdighed og personliggørelse ved at bruge mikro-influenter.

Samtidig gør hun opmærksom på, at influencer marketing ikke kan stå alene. Hvis man ønsker at anvende influenter i sit pressearbejde, er det vigtigt, at man anvender dem sammen med klassiske nyhedsmedier. 

– Man bør stadig bruge de traditionelle medier i sin pressestrategi. Influencer marketing kan ikke stå alene og bør altid anvendes som en del af dit marketingsmiks. Men hvor man førhen kun har brugt influencer marketing som supplerende værktøj, så tror jeg måske, at man vil skifte over til at have sit primære fokus her.

Hun peger også på, at mikro-influenterne muligvis ikke har nået deres fulde potentiale endnu. Det er en gruppe, som fortsat er i stor udvikling. 

-Jeg tror ikke, at vi har set mikro-influenter peake endnu. Og det er muligt, at det rykker helt over til at være nano-influenter, som er helt nede på 500-1000 følgere. Hvis de har præcis de 500 rigtige følgere, så er det stadigvæk en stor kundegruppe at komme ud til.

Nedenfor finder du ti eksempler på mikroinfluenter. Måske der er en, som er relevant for dig?

Ti eksempler på mikro-influenter

1. Laura Sahl (Madmedlaura.dk)
Følgere: 7.940
Stofområder: Mad – kendt fra Masterchef

2. Amalie Wessel
Følgere: 5.971
Stofområder: Mode, livsstil, kropspositivitet, mental sundhed. Kendt fra “De Perfekte Piger” på DR3.

3.  Cecilie Lind
Følgere: 9.195
Stofområder: Beauty, fashion og lifestyle.

4. Anna Grønborg
Følgere: 2.773
Stofområder: Børn, mor, bolig, nybyggeri, vægttab.

5. HandiMor
Følgere: 1.888
Stofområder: Børn, mor, sygdom.

6. Isabella Vlk
Følgere: 10.971
Stofområder: Farverig hverdagsmad, fotograf, Aarhus, opskriftudvikler

7. Steen Ulnits
Følgere: 3.052
Stofområder: Miljø, natur, bæredygtighed, biologi.

8. Jeanne
Følgere: 5.652
Stofområder: Træning, mad, sportstøj.

9. Astrid L. Jensen
Følgere: 10.676
Stofområder: Fitness, træning, healthy living.

10. Miljø Mulle
Følgere: 5.421
Stofområder: Miljø og klima

OBS: Antallet af følgere er noteret i marts 2020. 

Hvis du vil vide mere om influencer marketing i corporate-segmentet, kan du med fordel læse vores andre artikler på samme område: Guide: Sådan bruger du influenter i dit pressearbejde, Top 10: Nyhedsinfluenter på Twitter og Instagram og Find en nyhedsinfluent: 5 forskellige stofområder.

Line Ingerslev har været ansat som News Media Researcher hos VOCAST siden marts 2018. Line har en bachelor i kommunikation fra DMJX, samt en igangværende Cand.soc i Politisk Kommunikation og Ledelse på CBS. Yderligere har hun været bosat i Bruxelles, i Málaga og i Boston, hvor hendes passion for politisk formidling kun er vokset.

Andre artikler

Sådan skal du forholde dig kommunikativt til VM i Qatar

Sådan skal du forholde dig kommunikativt til VM i Qatar

Fodbold-VM i Qatar sparkes i gang d. 20. november. Hvordan skal du forholde dig til det antiklimaks, som årets sportslige højdepunkt har udviklet sig til at være? Og hvordan påvirker det kommunikationen om mesterskabet? Vinterens VM i fodbold handler ikke bare om...

Brug TikTok i jeres kommunikations- strategi

Brug TikTok i jeres kommunikations- strategi

TikTok er det hurtigst voksende sociale medie i verden, og med dets flere millioner brugere er det i dag en af de største sociale medie platforme. Spørgsmålet er bare, hvordan man som virksomhed skal benytte det sociale medie, der ellers er kendt som et medie for...