MEDIEPROFIL:
Fyens Stiftstidende

God lokaljournalistik er ikke længere kun afbalanceret, objektiv journalistik. God lokaljournalistik kan også være subjektiv kampagnejournalistik og debatarrangementer, fordi det engagerer lokalsamfundet.

Vi har valgt en mere aktivistisk tilgang, hvor vi søger at samle fynboerne om debatter og oplevelser. Vi vil vise, at vi kan skabe fællesskaber lige så effektivt som de sociale medier, forklarer chefredaktør og direktør Per Westergård.
Chefredaktør og direktør på Fyens Stifstidende, Per Westergård
Journalister på Fyens Stiftstidende skriver ikke bare om lokalsamfundet. De er med til at skabe det. I journalistikken har der traditionelt eksisteret et dogme omkring objektivitet. Journalistik skal afbalanceret rapportere om samfundet og afveje synspunkter for og imod en sag ligeligt. I USA har kulturen været så stærk, at man typisk talte de enkelte ord op, for at sikre sig, at to opponenter i en konflikthistorie fik lige meget plads. Fyens Stiftstidende tilhører ikke den skole.

Hvis vi ikke vil acceptere sivningen i avisoplaget, er vi nødt til at afprøve nye roller og finde nye relationer til læserne, så de oplever en reel nytteværdi.

Vi har valgt en mere aktivistisk tilgang, hvor vi søger at samle fynboerne om debatter og oplevelser. Vi vil vise, at vi kan skabe fællesskaber lige så effektivt som de sociale medier, forklarer chefredaktør og direktør Per Westergård.

Sådan engagerer vi folk i vores journalistik

For et par år siden var vi heldige, hvis vi kunne samle 40 personer til et traditionelt vælgermøde, men nu afholder vi 65 debatarrangementer om året. Debatmøder er blevet en integreret del af vores journalistik, hvor vi inviterer til debat, når vi har dækket et emne i nogle uger. Og vi vælger selvfølgelig emnerne ud fra det, vi skriver om. Det hele hænger sammen. Når jeg ser Politikens debatarrangementer, så virker det nogen gange som om, det er en anden afdeling, der arrangerer dem, mens det hos os er journalisterne, fordi læserinvolvering og debatmøder er blevet en integreret del af journalistikken, forklarer Per Westergård.

Et typisk eksempel på kampagnejournalistik med tilhørende debat kunne være: Hvordan får vi mere gang i Odense midtby? Vi dækker emnet med artikler, og så inviterer vi butiksejerne, restauratører og borgere til debat om emnet. Journalisterne var skeptiske i starten, men nu er de på. De finder det sjovt og meningsfuldt, at vi tager del i samfundet og omgås tættere med de mennesker, vi skriver til og om.

Vi er aktivister

Vi har gjort op med dogmet om, at man som medie altid skal være objektiv og afbalanceret omkring et emne. Et af de bedste eksempler på vores kampagnejournalistik er vores kampagne for  afvikling af broafgiften på Storebæltsbroen. Vi mener, at det er en fordel for Odense, Fyn og Danmark, hvis broafgiften fjernes, og derfor kastede vi os ud i en kampagne for afskaffelse af den med tilhørende debatarrangementer. Det er muligvis over grænsen for andre mediehuse, men vi mener, det er en nødvendighed. Jeg ser grundlæggende to scenarier for et klassisk mediehus:

1) Man går ærbart ned med skibet, mens man holder fast på de traditionelle principper. F.eks. at man ikke kan være en aktør i en sag, at og man skal forblive objektiv.

2) Man søger nye veje, fornyr journalistikken og gør sig mere nyttig for borgerne. Det er kontroversielt, men det skaber engagement. Vi afventer ikke, at skibet går ned. Vi vil skaber fællesskaber omkring projekter og udfordringer i lokalsamfundet og er med til at ændre ting.

Fyens Stiftstidende, som er grundlagt i 1772, er på den måde verdens ældste sociale medie, joker Per Westergård.

Faktaboks: Jysk Fynske Medier

Hvis købet af Midtjyske Medier bliver godkendt af konkurrencemyndighederne, driver Jysk Fynske Medier 67 lokalaviser, 12 regionale dagblade og fem radiostationer. Koncernen er ejet af lokale fonde og enkeltpersoner og omsætter efter opkøbet for tæt ved 2 mia. kr.

Læs også chefredaktør Trine Nygaards introduktion til modemagasinet IN: Modemagasinet IN
Jens Hamborg Koefoed

Jens Hamborg Koefoed er tidligere journalist og grundlægger af VOCAST. Utålmodig, madglad, udadvendt og på en mission for at gøre det enkelt at kommunikere smukt, præcist og med global rækkevidde, selvom man er en lille virksomhed. 

Andre artikler

Derfor skal du inkorporere Twitter i din digitale PR-strategi

Derfor skal du inkorporere Twitter i din digitale PR-strategi

PR er blevet digitalt og det kræver, at du giver dine kommunikationsindsatser liv på tværs af forskellige kanaler. En god pressehistorie forsvinder nemlig hurtigt i det fragmenterede mediebillede. Derfor har vi spurgt ekspert og kommunikationsrådgiver Troels...

Bliv inspireret: 2 cases om Influencer Marketing

Bliv inspireret: 2 cases om Influencer Marketing

Hos VOCAST har vi samlet en række konkrete råd om Influencer Marketing med udgangspunkt i cases fra Vejle Kommune og Odense ZOO. Læs her, hvordan du kan bruge Influencer Marketing i din næste kommunikationskampagne. ​ Influencer Marketing er et kommunikationsværktøj,...