Journalisters 5 gode råd til en god pressemeddelelse

89 journalister, fordelt på fire forskellige medietyper, har givet gode råd til hvordan du skriver en god pressemeddelelse. Ud af rigtig mange gode forslag, har vi samlet de fem vigtigste, som vi præsenterer i denne artikel.

1. Vinklen er vigtigst. Kun én, skarp vinkel

Et stort produktionspres på journalisterne gør, at deres tid og resourcer er knappe. Pressemeddelelserne bliver ofte skimmet hurtigt og de irrelevante sorteret fra allerede efter overskriften. Det er derfor vigtigt, at pressemeddelelsen er kort. En lang pressemeddelelse er oftest meget tidskrævende og demotiverende. Vedhæft derfor alt det, der ikke er vigtigt. Formår du at fange opmærksomheden med din korte og fængende tekst, så vil journalisten åbne vedhæftningerne eller selv tage kontakt til dig.

2. Skriv kort

Èt og kun èt budskab pr. pressemeddelelse. Har du flere budskaber eller vinkler på en historie, kan du enten vælge at sende flere pressemeddelelser eller vinkle pressemeddelelsen forskelligt til forskellige medier. Det sidste er at fortrække. Prøv så vidt som muligt at skrive til mediets læsere. Er det forbrugermagasiner du sender til, så lad vær med at være for teknisk i din tekst.

3. Skriv præcist

Er pressemeddelelsen til en lokalavis, så skal der være et skarpt fokus på det lokale tema.

4. Skriv efter nyhedstrekanten

Skriv efter nyhedstrekanten. Det vil sige, at indledningen er konklusionen. Så kommer det absolut vigtigste, dernæst det vigtige og så det mindre vigtige. Fuldkommen omvendt af en akademisk artikel, som starter med lange tekniske forklaringer og konkluderer til sidst.

5. Angiv tydelig kontaktinformation

Inddrag gerne tabeller, forklarende og faktuelle rubrikker/kasser og opsummerende afsnit om sagens kerne. Disse er med til at underbygge dit budskab, er overskuelige og får dig til at virke pålidelig. Kig på aviserne og se, hvordan de formidler med ord, billeder, takt og grafik.

Selvom det for de fleste er sund fornuft at angive kontaktoplysninger i pressemeddelelserne, viser analysen, at alt for mange glemmer det. Derfor, husk nu tydeligt at angive afsenderen.

Vil du vide mere, så download den fulde analyse af “Journalisters præferencer for pressemeddelelser” her.

Læs også hvorfor det er vigtigt at målrette sin kommunikation, istedet for kun at fokusere på de store mediehuse: Journalistikken har aldrig haft bedre vilkår

Jens Hamborg Koefoed

Jens Hamborg Koefoed er tidligere journalist og grundlægger af VOCAST. Utålmodig, madglad, udadvendt og på en mission for at gøre det enkelt at kommunikere smukt, præcist og med global rækkevidde, selvom man er en lille virksomhed. 

ANDRE ARTIKLER

Kommunikation om sundhed og sygdom forpligter

Verdens Sundhedsdag er blevet sat i verden for at sætte fokus på sundhed, men det er faktisk et af de emner, som er sværest at kommunikere om. Vi har talt med Læger Formidler, som forsøger at gøre op med usandheder om sundhed og sygdom, og vi har spurgt dem, hvordan...

Kampen for ligestilling udfordrer kommunikationen

Kvindernes Internationale Kampdag er en oplagt mulighed for at få en stemme i ligestillingsdebatten og aktualisere dit pressearbejde. Men ligestilling kan være et ømtåleligt emne. Derfor har vi talt med ph.d. i medievidenskab Maja Rudloff om, hvad man skal tage højde...