5 tips: Brug videoer i dit kommunikations-arbejde

Videoer fylder mere og mere i danskernes medieforbrug, og dit budskab har potentiale til at fange og engagere bedre, hvis det formidles på video. Her kan du få tips til, hvordan du kan bruge videoer i dit daglige kommunikationsarbejde.

Det er først og fremmest videoindhold, vi går efter, når vi søger på nettet, mener Jens Haaning, der er udviklingskonsulent ved DMJX og tidligere freelance videoproducer. Det gælder både praktisk information, nyheder og underholdning.

Derudover fanger levende billeder brugerne hurtigere end skrift og er bedre til at fastholde opmærksomheden. Det betyder, at brugere ofte opholder sig længere tid på sider, hvor der er tilknyttet en video.

Det kan derfor godt betale sig at overveje, om du skal inkorporere videoer i din kommunikation. Men hvordan griber man det lige an, og hvornår er videoer overhovedet relevante?

Er video det rigtige medie?

Det første, du skal gøre, er at overveje, om videomediet passer ind i den overordnede kommunikationsstrategi i jeres virksomhed. Det vil kun skabe værdi for jeres virksomhed at bruge videoer, hvis det passer til jeres budskab, understreger Jens Haaning:

– Det er tidskrævende at lave video, så du skal kun gøre det, hvis det kan forstærke effekten af din kommunikation. Og det kommer helt an på det konkrete budskab, du skal ud med. Ofte vil en video ikke kunne løse hele kommunikationsopgaven, men være god til at skabe kendskab om din sag, dit produkt eller dit budskab.

 

Skrift og video – hvad kan de hver især?

Derfor kan videoer med fordel ofte være et supplement til et skriftligt kommunikationsprodukt. Valget af kommunikationskanal er desuden en vurderingssag. Her forklarer Jens Haaning, at skrift og video hver især har deres styrker i forbindelse med en kommunikationssituation:

– Hovedreglen må være, at hvis din historie handler om mennesker og følelser, vil video være bedst. Tekst vil i stedet være bedre til formidling af information og viden.

Valget om at benytte videomediet, enten supplerende til skrift eller ej, afhænger derfor i høj grad af dit budskab og målgruppe. Hvilke medier benytter målgruppen sig af, og hvilket indhold interesserer dem?

Psst…

Vidste du, at du kan linke til en video, når du sender en pressemeddelelse gennem VOCAST? Du skal bare indsætte en GIF eller et skærmbillede fra videoen.

 

Hvad med det tekniske?

Når du har styr på dit budskab og målgruppe, kan du gå i gang med det tekniske aspekt. Her skal du overveje, hvordan du teknisk skal gå til videoproduktionen. Du kan enten vælge selv at lave produktionen eller benytte et eksternt bureau, en freelancer eller produktionsselskab.

Hvis du vælger selv at producere dine videoer, kan du sagtens nøjes med at bruge en nyere smartphone og tilbehør såsom en mikrofon og en holder, forklarer Jens Haaning. Det behøver ikke at være meget teknisk svært og dyrt. Du vil desuden kun blive bedre til at producere, jo mere du gør det, så bare kast dig ud i det, lyder rådet.

Det kan dog være en fordel at benytte et eksternt bureau, hvis du ønsker et mere professionelt udtryk. Her understreger Jens Haaning, at det kun vil være en fordel at være velforberedt og have styr på formål, budskab og målgruppe. På den måde vil bureauet lettere leve op til de ønsker og forventninger, du har til videoen

 

5 tips til at bruge videoer i dit pressearbejde:

✔ Sørg for, at videomediet passer til dit budskab og målgruppe

✔ Lav research: hvad fungerer, og hvad gør ikke? Bliv meget gerne inspireret af dem, der er dygtige

✔ Brug videoer, hvis du skal kommunikere om følelser og mennesker. Brug skrift, hvis du gerne vil informere i dybden – eller brug de to supplerende

✔ Hvis du selv vil producere: brug YouTube! Det er en guldgrube af tutorials, der kan lære dig en masse om produktion og redigering

✔ Hvis du benytter et eksternt bureau: Hav styr på dit pitch, så de bedre kan gå til opgaven

Vi håber, at denne artikel har inspireret dig til at inkorporere videoer i dit fremtidige kommunikationsarbejde. Hvis du er interesseret i at vide, hvordan du kan benytte lyd i din kommunikation, kan du klikke her.


Maria Salina Nedergaard Mortensen har arbejdet som News Media Researcher hos VOCAST siden august 2019. Hun læser en bachelor i Kommunikation og Dansk ved Roskilde Universitetscenter, hvor hendes primære interesser er PR og ekstern kommunikation.

ANDRE ARTIKLER

Webtilgængelighed? Sådan griber du det an

Webtilgængelighed? Sådan griber du det an

Har du nogensinde tænkt over, hvordan en person, der ikke kan se, tilgår dit presserum? Det skal alle offentlige organer gøre, men det er ikke altid lige til. Aalborg Kommune har kastet sig ud i opgaven. Du er ikke alene, hvis du sætter spørgsmålstegn ved begrebet...

Clubhouse: Sådan kan du bruge det nye sociale medie

Clubhouse: Sådan kan du bruge det nye sociale medie

Hvad kan Clubhouse, og hvem kan drage nytte af at bruge det nyeste sociale medie? Vi har undersøgt, om virksomheder og organisationer bør hoppe med på bølgen og bruge Clubhouse i deres kommunikation. "Kaffesnak for selvstændige", "Kunsten at Stinke" og "Kulturcafeen"...